fredag 5 november 2010

underbara ord från bengt..

Kreativiteten kommer av sig själv

av Bengt Renander


  • citat " Med egot menar jag platsen där dina tankar och känslor finns, där har du personligheten. Egot är allså inte hela du, även om det är lätt och tänka så. Faktum är att egot är bara en liten del , den del du är medveten om, där medvetandet finns. Egot tänker och känner kring det som har varit, men framför allt kring det som ska komma i framtiden. Egot är beronde av tiden. Egot har ett komplicerat förhållande till framtiden Åh ena sidan finns räddningen i framtiden "Bara jag har fått det jobbet, bara jag har hittat en partner, bara jag har läst färdigt detta "


Det pågår ofta ett drama i egot. "Hur ska det gå för mig? det kommer inte gå bra. När dramat är igång är det lätt att förlora sig själv. Många människor tillbringar stora delar av sitt liv i detta egots drama. När du upplever livet som en mardröm är det ett tecken på att du tappat kontakten med dig själv




  • Human beings och human doing


Vi människor föddes till human beings men har allt mer blivit human doing. Vi gör och gör, men längtar efter och att bara få vara.

" I begreppet being ligger varandet, att bara vara. Blommor skulle kunna kallas "flower being, hundar dog being, fåglar bird being och så vidare. I being ligger den självklara glädjen att vara en individ i samklang med allt annat. Här finns den enkla skönheten i att födas, leva och dö.


För en blomma, en hund, en fågel är livet inget problem. Det är något att leva i stunden. En blomma förbannar inte att solen går ned, den fäller ihop sina kronblad och möter natten. En fågel sitter inte och har ångest över om den ska flyga till ett träd eller till ett annat. Den bara flyger. En hund glädjas oförställts när du kommer hem och låter inte sorgen när du var borta förmörka glädjen. Blomman, fågeln och hunden lever i nuet och finns i det tillstånd som de flesta av oss intensivt längtar efter, Att bara vara. Att vara Human Being.


Vårt inre delades i två. . . .

läs boken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.